Preparats, llestos… ja!

per Jordi Casas, director

Benvinguts al curs 2015-16, que hem inaugurat aquesta setmana amb la il·lusió de qui estrena, novetats estimulants i també amb la sensació d’estar immersos en un imparable procés de canvi, a nivell global… Un canvi de paradigma que en el món de l’Eduació ja fa temps que està en marxa. És el que molts anomenen una “onada transformadora educativa a nivell internacional”, basada en una visió holística de l’aprenentatge i on el procés és tant o més important que els resultats. 

D’això en parla, precisament, el nou informe de la UNESCO titolat “Repensar l’Eduació vers un bé comú mundial” i ens assenyala als que ens dediquem a l’ensenyament, la responsabilitat que tenim a l’hora de potenciar l’educació i adaptar-la a les noves necessitats de la societat. Crec, en aquest sentit, que no podem quedar-nos aturats davant dels enormes reptes que ens presenta la -com va anomenar el sociòleg polonès Zygmunt Bauman- “modernitat líquida” en què vivim. Una societat que ha perdut solidesa, on les relacions són més fràgils i provisionals, on els constants canvis que origina la tecnologia venen acompanyats d’incerteses i que ha d’integrar noves realitats, com la nova onada migratòria a Europa…

Aquesta és la realitat que vivim i que, si no canvien encara molt més les coses, serà en el context en què els nostres alumnes es desenvoluparan. Des de l’escola ja fa anys que tenim aquesta visió de futur i ens hem anat adaptant a aquest nou marc, en el que ens sentim còmodes i confiats… I això és el que volem transmetre als nostres alumnes. Volem preparar-los per aquesta nova realitat -que no és ni pitjor ni millor que les viscudes fins ara, sinó diferent- i ajudar-los a formar-se com a persones amb recursos, flexibles, emprenedores, polifacètiques, autònomes, resilents, sensibles, respectuoses, solidàries, empàtiques i emocionalment competents.

En aquest sentit, i complint el full de ruta que ens vam marcar quan vam posar en marxa el Pla d’Innovació Educativa, aquest curs implementem el PIE a la totalitat de l’escola amb Pantalles Tàctils Interactives (Active Panel Touch) des de P3 fins a PR04, amb una tecnologia i unes aplicacions dissenyades especialment per a les necessitats educatives d’aquestes edats, i que permeten la interacció de fins a 10 persones de forma simultània. Una novetat que els més petits han rebut amb entusiasme en aquests primers dies de curs, quan han començat a experimentar amb jocs interactius per desenvolupar la consciència espaial i relacionar conceptes. 

Potser a alguns us ha sorprès veure aquestes grans pantalles a l’aula… Sabeu que no vam ser dels primers en apuntar-nos a introduir les noves tecnologies a classe, però no per una actitud conservadora sinó perquè abans volíem estar segurs que, més enllà de les modes o del màrketing, pedagògicament era bo per als nostres alumnes… Bé, doncs ara estem convençuts dels beneficis d’una nova eina: el Google for Education, de la que hem obtingut la llicència per a tots els alumnes i professors. Es tracta d’una plataforma que augmenta la interacció, deixant enrere les classes unidireccionals, i que alhora millora la gestió i calendarització de les tasques dels alumnes. És, per exemple, en el Google Classroom on els professors penjaran els treballs, textos, fotografies, vídeos documentals, infogràfics… perquè els alumnes els puguin comentar en temps real o compartir amb els seus smartphones, com ja han estat fent durant aquestes primeres classes els alumnes de Batxillerat, que s’han mostrat enormement receptius amb aquesta proposta de l’escola.  

Interaccionar i compartir és també l’essència d’una altra novetat, en la que l’escola és pionera però que està inspirada en els principis de l’escola infantil alternativa de Reggio Emilia, i que és l’Arts&Crafts a Primària. Així hem denominat la fusió de les matèries de Música i Plàstica, i al treball en grup i de forma simultània de diferents docents. Hem “deconstruït” les classes i eixamplat les aules per afavorir un espai on l’alumne pugui expressar la seva creativitat, tant individual com en grup, i on es potenciïn les relacions i la comunicació entre els infants i d’ells amb els adults. Una comunicació que, a més, en aquesta interaula la meitat serà en anglès.

Aquest curs multipliquem també l’anglès des de la Llar d’Infants, amb una auxilar que dóna suport a les tutores i que sempre parlarà als petits en aquesta llengua. A P3 i P4 ara faran 45 minuts de classe diària amb la Teacher, i a P5 hem doblat el percentantge i els alumnes faran una hora sencera d’anglès al dia. A Primària, a més de l’Arts&Crafts en anglès des de PR01, fem Science íntegrament en llengua anglesa a PR05 i PR06. A l’ESO estudien les matèries d’History i Technology, fins al punt que a partir de tercer els llibres de text són importats des d’Anglaterra i no traduiïts des d’aquí.

Aquesta immersió que fan els nostres alumnes durant el dia a dia escolar explica els bons resultats que obtenen en els exàmens anuals que fem a l’escola -en ser un centre col·laborador de la Universitat de Cambridge i amb examinadors que viatgen expressament- des del Young learners fins al First Certificate i l’Advanced per als més grans, als qui aquest curs també comencem a preparar-los per al Proficiency.

A més, i tot i que no ve marcat per programa però crec que és enriquidor, hem impulsat el francès com a segona llengua estrangera, a partir de PR05 i fins a ESO4.

Una novetat del calendari escolar és que els dimecres a la tarda és la franja que tota la Primària destina en exclusiva al projecte interdisciplinari de curs, que aquest any hem dividit per trimestres perquè sigui més variat: el primer serà un projecte solidari al voltant del comerç just; el segon, sobre l’Art dels 70 i centrat sobretot en l’obra del màxim exponent del Pop Art, Andy Warhol, i el del tercer trimestre estarà basat en la comunicació audiovisual, cada cop més present, utilitzada i, per tant, necessària.

Per poder implementar totes aquestes novetats, que considero que ens enriqueixen a tots, he comptat amb la complicitat i entrega de tot l’equip docent i humà de l’escola, que no només valora els canvis sinó que els rep amb motivació. Una actitud que m’anima a voler seguir avançant i que, des d’aquí, els vull tornar a agrair. És amb aquest compromís i la implicació de tots que serem capaços de fer front a tot el que està per venir. Compto amb tots vosaltres perquè, recordeu, “el futur… és ara”.