Presentació dels Treballs de Recerca

Els alumnes de segon de Batxillerat han començat la setmana amb un dels dies més importants que, de moment, han viscut com a estudiants ja que han hagut de defensar el seu treball de recerca (TdR). Un treball que, segons el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, han de realitzar i presentar tots els alumnes de batxillerat i en el que han estat treballant tot un any.

En començar el segon trimestre de primer de Batxillerat, els alumnes es van posar a treballar-hi amb l’ajuda del tutor que li ha fet el seguiment durant tot aquest temps, des del moment de decidir l’orientació i l’abast de la recerca al de planificar i decidir la metodologia a seguir. En total han estat més 70 hores de feina, dedicades al que suposa el 10% de la qualificació final de Batxillerat.

La majoria de temes va ser escollit pels mateixos alumnes i entre ells n’hi ha de tan interessants com: els paràmetres físics en els xuts de falta en el futbol, la mitologia clàssica en les arts plàstiques, l’equinoteràpia o teràpia assistida amb animals, el càncer infantil, el cartellisme a la guerra civil espanyola, la creació d’un pla d’empresa, etc.

Un cop elegit el tema, els alumnes van començar a plantejar les primeres hipòtesi, planificar la recerca, cercar informació, processar-la, fer una síntesi dels resultats de la investigació, elaborar les conclusions, presentar el treball per escrit i, finalment ahir, exposar-lo de forma oral.

Després de passar els raonables nervis abans de l’exposició, els alumnes van acabar contents de l’experiència de presentar-lo davant de tutors, professors i els familiars que van voler assistir-hi. Molts van reconèixer que, en realitat, havien hagut d’estudiar poc perquè a l’haver fet un treball tan específic i durant tant de temps, els coneixements els havien adquirit de forma natural. Un aprenentatge que, de ben segur, els servirà en el futur proper que els espera.

Enhorabona a tots!