L’etapa escolar més llarga i de més evolució

Primària és l’etapa escolar més llarga, ja que consta de sis cursos, durant els quals l’infant viu una gran evolució: de nen a estudiant.

En bona part, és una continuació de les metodologies iniciades a parvulari, com ara l’EntusiasMAT o els escacs però, a més, a cinquè comencen cinc anys de robòtica i programació, amb Lego Education. És una assignatura que anomenem RoboCODE i que proposa als alumnes reptes divertits, propostes creatives i la possibilitat de canalitzar les seves habilitats. Ho fan a través de robòtica, de programació i de videojocs amb scratch, un llenguatge de programació ideat pel MIT Media Lab de Massachusetts, que es basa en blocs predefinits de codi i que els serveix per crear les seves pròpies estructures i algoritmes.

Cada any, l’escola obté excel·lents resultats en les proves de competències bàsiques convocades per la Generalitat de Catalunya a sisè de primària. Són proves de caràcter informatiu, formatiu i orientador per als alumnes, les famílies i els centres.

La creativitat artística té a primària el seu propi espai, que anomenem Arts&Crafts, ja que s’imparteix en anglès. És una iniciativa inspirada en el sistema educatiu finès i que combina les assignatures de plàstica i música. Cada curs de primària hi dedica tres hores setmanals en format interaula per cicles, és a dir, combinant alumnes del cicle inicial per una banda, i de mitjà i superior per l’altra. La meitat del temps es destina a la creativitat manual i la resta, a la sensibilització musical.

El projecte interdisciplinari té un horari fixe per a tots els alumnes de primària. Els dimecres a la tarda els alumnes dels sis cursos es reparteixen en nou grups amb un professor cadascun. Junts aprenen a desenvolupar diferents projectes que giren entorn dels centres d’interès propis dels alumnes i sempre amb un objectiu comú, que pot ser solidari, com la Fira de Santa Llúcia que fem prèvia al Nadal, humanístic o cultural.

Afavorim el desenvolupament complet de l’infant

La neurociència confirma que l’activitat física té una relació directa amb la memòria, l’aprenentatge, l’atenció, les funcions executives, el temps de reacció, el llenguatge, la velocitat de processament de la informació, les habilitats motores, les capacitats verbal, visual i espacial i, en definitiva, amb els resultats acadèmics. Per tot això i més, els alumnes de primària fan tres hores setmanes d’educació física i hàbits saludables. Comencen per afirmar la lateralitat i treballen totes les habilitats motrius generals (salts, girs, desplaçaments…) en diferents situacions, trajectòries i distàncies. També treballen les habilitats motrius específiques (bot, desplaçament, precisió en el llançament, recepció de la pilota…) i la coordinació amb material alternatiu com indiaques amb plomes, estels, raquetes, estics d’hoquei, raquetes de bàdminton, coixins de construcció, etc.

L’hora del pati té una dinàmica semblant, ja que hem creat un projecte perquè aquest espai vagi més enllà de la pràctica dels esports comuns, com el futbol i el bàsquet. Oferim altres opcions per als alumnes que prefereixen un joc més tranquil a partir d’un material molt original i desenfadat, com una pilota amb puntuacions, cordes per fer tirolines, anelles, malabars… A més del joc dinàmic, també els proposem un gran ventall de jocs de taula que segueixen les darreres tendències i que promouen l’estratègia, la rapidesa de reflexos, l’agilitat i la flexibilitat mental.

Hem introduït les noves tecnologies a l’aula  de manera orgànica i natural, com a la vida mateixa. No vam voler ser pioners en la seva introducció i en el seu moment vam descartar opcions com el llibre electrònic, ja que les vam considerar poc experimentades. Ara, però, a classe utilitzem recursos com les pissarres digitals que amplien l’aprenentatge i que permeten que els alumnes adquireixin des de petits habilitats en el que és i serà el seu entorn.

Un exemple és el taller d’escriptura que fan ja els alumnes del cicle inicial de primària, combinat ara amb la competència digital i tècnica, per exemple per conèixer bé el teclat i escriure amb totes dues mans. Per fer-ho, l’escola disposa d’una trentena de Chromebooks, un ordinador personal que treballa amb el sistema operatiu Google Chrome OS, i que és una mena d’híbrid entre els portàtils tradicionals i el núvol. Aquestes característiques i el fet que disposin de totes les aplicacions que fem servir a l’escola (Chrome, Google Apps for Education, Classroom, Drive, Calendar, processador de textos, fulls de càlcul, presentacions en diapositives…) els converteixen en una eina idònia per afavorir una gran quantitat d’aprenentatges en cada curs i matèria.

Classes, assignatures i conversa en anglès

A més de les classes en anglès per currículum i de les hores setmanals d’Arts&Crafts, a primària compten amb estudiants angleses de magisteri com a auxiliars de conversa. Un cop l’any els alumnes es poden examinar, a la mateixa escola, de les proves YLE (Young Learners English) de la Universitat de Cambridge, en els seus tres nivells: starters, movers i flyers. Com que a l’escola també hi ha força famílies internacionals, els alumnes que tenen l’anglès com a llengua materna tenen la possibilitat de participar en un desdoblament que es fa a la mateixa escola, amb una professora privada i un contingut més adequat al seu nivell i al que estarien aprenent al seu país d’origen.

L’escola potencia i afavoreix la relació amb les famílies amb una sèrie de festes tradicionals assenyalades en el calendari escolar (com la Castanyada, la festa de Nadal, el festival de Carnaval o la mona de Pasqua). Les famílies poden seguir les activitats diàries en l’aplicatiu del Classroom i altres esdeveniments, com ara visites culturals i excursions, al blog, el Facebook i l’Instagram de l’escola.

Vols saber-ne més?

Posa’t en contacte amb nosaltres si vols més informació sobre primària