Primers aprenentatges

Us convidem a treure el nas durant una estona a la Llar d’Infants perquè sempre és una experiència molt agradable per a tothom i perquè, a més, ens servirà per explicar-vos dos tipus d’aprenentatges que fan aquests dies els més petits de l’escola i que els pares poden fer també amb ells a casa.

Els alumnes de P2 estan fent el que anomenem “transvassaments” i en fem una o dues sessions per setmana. Es tracta d’una activitat on els infants mantenen l’atenció i la concentració durant un temps considerablement llarg per voluntat pròpia. Per aconseguir-ho, utilitzem material variat com llegums, pasta, pa ratllat, aigua, sucre, sorra, arròs, etc. Els estris que els proporcionem per fer els transvassaments són pots, culleres, embuts, coladors… tot allò amb el que puguin omplir, transvassar, encaixar, carregar, abocar i separar els diferents materials.

Per la seva banda, amb els de P1 un cop a la setmana fem “jocs heurístics”. Són jocs destinats a nens des dels 12 mesos fins als 24 i serveixen per estructurar el pensament, el llenguatge, la relació personal i les accions dels infants. Les fem, sobretot, amb material de rebuig, de la natura i que els petits tenen al seu abast i entorn quotidià. Són, per exemple, pinyes, petxines, esponges, pedres arrodonides, anelles de cortines de fusta, bigudins, boles de surro, trossos de mànegues, pilotes de ping-pong, trossos de roba, pompons de llana, ampolles de plàstic, cilindres de cartró, taps de suro, cintes, betes i cordons, claus i clauers, cons de cartró, capsetes de fusta i cartró… A cada sessió els donem 5 o 6 materials d’aquests i els anem variant cada dia. D’aquesta manera, la novetat els crea una gran curiositat i coneixen més materials, textures, formes i colors.

Animem els pares a fer activitats com aquestes a casa amb ells perquè són senzilles i a l’abast de tothom i resulten un aprenentatge i una gran distracció per a ells.