Projecte “Welcome Refugees” a Primària

Aquest trimestre hem dedicat el primer projecte interdisciplinari de Primària a un tema d’urgència social com és l’acollida als refugiats que han de fugir de casa seva per sobreviure. Tot i que l’actualitat fa que ens centrem sobretot en el cas més recent de Síria, des de l’escola li hem volgut donar una dimensió més àmplia i contemplar el fenomen a nivell global i històric ja que, malauradament, s’ha anat repetint amb el temps.

Hem tingut molta cura a l’hora de fer front a aquesta temàtica que, no per necessària, deixa de ser delicada. Sobretot per als cursos de cicle inicial de Primària, on les professores han fet una gran tasca de filtrar imatges, fer només unes quantes pinzellades evitant així la duresa de la situació del refugiat i buscar les millors paraules a l’hora d’explicar-los el conflicte als més petits. Una bona eina han estat els contes com el de la Carlota, els dibuixos que han fet de les seves cases contraposats als que van fer uns nens sirians abans de la guerra i, sobretot el diàleg per resoldre dubtes que se’ls plantejaven com la diferència entre pobre i refugiat, o si aquesta situació els podia passar també ells… Una inquietud que les professores els han aclarit perquè no tinguin por.

Al cicle mitjà, ha sorprès molt l’actitud proactiva dels alumnes, ja que no s’han limitat a fer el que els professors els deien sinó que ells mateixos han aportat les seves propostes -com un alumne de 4t que va voler fer la seva pròpia maqueta d’un camp de refugiats- i idees que han sumat molt positivament al projecte. Ens han sorprès també amb la seva capacitat d’estratègia i organització en el moment de resoldre la situació plantejada de simular que eren una ONG i havien de dissenyar un camp de refugiats que, com una ciutat, havia de tenir les coses més bàsiques com són habitatge, aliments i serveis, tenint en compte les condicions higièniques, el material que els arribava com tendes de campanya i latrines, i les circunstàmcies que tenien com, per exemple, el nombre de persones que tenien.

Al cicle superior, el professorat han convidat els alumnes a posar-se en la pell de polítics i d’ONGs internacionals per reflexionar sobre quina seria la manera més adient d’acollir-los i oferir-los refugi en matèria de sanitat, educació, habitatge, serveis socials… Un excel·lent exercici també de presa de consciència i que els més grans han debatut també en anglès, amb conceptes i expressions com “they don’t have a house”, “sometimes they aren’t with their relatives”, “they don’t have money”, “they don’t know the local language”, etc. A més, els alumnes de 5è i 6è van ajudar de forma activa anant a la Comunitat de Sant Egidi a ajudar a preparar lots d’aliments per enviar als camps.

El punt-i-final a aquesta intensa experiència el va posar la xerrada d’un voluntari de Proactiva Open Arms, una ONG originària de Badalona que es va crear amb la missió de rescatar del mar als refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèlics, persecucions o de la pobresa. Ell els va transmetre la seva experiència en primera persona rescantant persones que s’han quedat a la deriva al mig del Mediterrani, ajudant-los i traslladant-los a terra ferma. A partir de compartir les seves vivències, reflexions i imatges, els nens i nenes -que van estar molt atents durant tota l’explicació i van participar molt en el torn de preguntes- van poder percebre encara més el concepte de solidaritat i el que pot aportar, també a un mateix, el voluntariat.

El projecte, però, no acaba aquí sinó que enllaça amb el segon que fem aquest curs i que en aquestes dates coincideix sempre amb la temàtica al voltant de la Fira de Santa Llúcia. Aquest any, el que s’hi recapti anirà íntegrament destinat, precisament, a Proactiva Open Arms, juntament amb la nostra admiració.