Fent (bon) camí

Estem a punt d’estrenar el curs 2014-2015 i m’agradaria que compartíssiu amb mi la sensació que aquest serà un gran curs. De fet, tenim motius per pensar que més que una sensació és una certesa… En part perquè hem complert 75 anys i això ens dóna solidesa, experiència i una gran maduresa com a escola. Però també perquè aquest curs apliquem ja a tota l’escola la reforma que vam iniciar fa anys per la base, amb la introducció de les intel·ligències múltiples en els més petits, i que progressivament hem anat fent extensible a la resta, a partir dels nostres propis aprenentatges i del que vam importar del model educatiu de Finlàndia, un dels més ben valorats als informes PISA.

Precisament el darrer d’aquests informes, que es va publicar al juliol, avaluava  la competència financera i els coneixements en economia domèstica dels alumnes de 15 anys. Aquest fet ens reafirma en la direcció que hem pres ja que, avançant-nos a aquestes proves, el curs passat els alumnes de BAT ja van participar en una masterclass, o classe magistral, d’Economia domèstica, on van aprendre a fer un pressupost, dissenyar un full de càlcul, deixar un marge per als imprevistos, saber interpretar una factura, l’ús prudent de les targetes de crèdit…

Aquesta iniciativa de la tutora de Batxillerat, i que va tenir una boníssima resposta dels alumnes, és un exemple de com apliquem el nostre Pla d’Innovació Educativa basat en aprenentatges molt pràctics i on l’alumne adquireix més protagonisme a l’aula. Amb el PIE, portem a la pràctica el model d’escola inclusiva en la seva màxima expressió, reforcem les tècniques d’estudi i ampliem el ventall d’aprenentatges, perquè cada alumne descobreixi la seva vocació i tingui més recursos per triar el seu camí.

En aquesta línia de potenciar les qualitats i treure el major rendiment de cada alumne, iniciem aquest curs una nova etapa on el gran objectiu de l’escola és assolir l’Excel·lència. Per una banda, comencem un programa adreçat als alumnes d’altes capacitats, per proporcionar-los un marc més adequat a ells i que els motivi a desenvolupar el seu gran potencial. D’altra banda, no ens conformem en lluitar contra el fracàs escolar sinó que treballem per aconseguir l’èxit escolar de tots i cadascun dels nostres alumnes. I ho fem sent molt sensibles amb les característiques, potencials i preferències de cadascú.

Per això, oferim coneixements multidisciplinaris i posem més èmfasi en la formació de la persona més enllà de l’alumne, com van aprendre a Finlàndia i que, en definitiva, és el que valoren els PISA. I això ho fem a partir del mateix currículum escolar, però també ampliant molt l’oferta d’activitats extraescolars i potenciant l’educació emocional.

Perquè considerem que avui més que mai, calen persones formades, decidides, amb conviccions pròpies i fortes, però també amb una gran capacitat d’adaptació als canvis. Persones segures, confiades, conscients de les seves possibilitats, i amb valors com l’empatia i la solidaritat. Persones felices, optimistes, sense complexos ni pors i capaces de trobar solucions als problemes. Persones valentes, emprenedores, responsables, resolutives, equilibrades, competents, implicades, autosuficients, creatives, comunicatives… Persones per a qui l’excés d’opcions i oportunitats que hi ha avui en dia sigui un avantatge i no una amenaça.

I per això, més que preparar-los el camí, volem preparar-los per al camí. Perquè a la nostra escola creiem que no només és important saber, sinó també… ser.

Benvinguts al curs 2014-2015, un gran curs.

Jordi Casas

director

IMG_9157