Racons d’experiments a Parvulari

Durant la Setmana de la Ciència, els alumnes de Pingüins, Tortugues i Elefants van gaudir d’uns racons especials per experimentar i entendre la Ciència ja que, a partir de la manipulació i l’observació, a aquesta edat aprenen a treure conclusions difícils d’oblidar. Les mestres els havien preparat propostes amb aigua, imants, sorra, globus, llenties…, els van fer plantejar hipòtesis, provar, experimentar, tocar, barrejar i extreure conclusions. 

Un dels experiments que va provocar més rialles va ser les carreres de globus. Van enganxar un globus en una palleta i el van passar per un fil. En inflar el globus i deixar-lo anar, la força de l’aire va fer que el globus sortís disparat, experimentant d’aquesta manera l’acció-reacció. Tot seguit van comprovar si corria més un globus més inflat o un de desinflat i què passava quan li afegien un pes a sobre. 

Un altre racó estava dedicat al camp magnètic on, a més d’observar diferents tipus d’imants que semblaven màgics, els alumnes van poder experimentar amb diferents elements imantats per observar com dos pols oposats s’atrauen i dos d’iguals es repelen. També van jugar a “els pescadors” amb unes canyes de fusta amb un imant al final, que permetia atraure els peixos del taulell.

En una altra aula van estar barrejant líquids, com els clàssics de l’aigua i l’oli, i a la vegada aquests amb sòlids com les llenties, la sorra, el sucre, la sal… i trobant entre tots trobant les respostes a les hipòtesi sobre les mescles homogènies i les heterogènies. 

“Alguna vegada heu nedat al mar? Us heu adonat que floteu més que a una piscina? Per què?”. Aquestes preguntes donaven pas a un altre dels experiments en el que van poder comprovar que les coses suren més en aigua salada. Per fer-ho, van deixar un ou en un recipient amb només aigua i un altre, amb un amb aigua i sal. De seguida el grup va poder veure que l’ou en aigua salada flotava, al contrari del que passava en el de la dolça. Ara ja saben que l’explicació d’aquest fenomen és la densitat, ja que l’aigua salada és més densa que l’aigua dolça perquè té més matèria i, per tant, és més pesada.