Seguint el mètode científic

Aquest matí el laboratori de Química ha estat ocupat pels alumnes de 4t de Primària, que han estat posant en pràctica el Mètode Científic que han aprés a classe. Ells ja saben que això vol dir entendre i saber explicar els fenòmens i coses que passen al nostre voltant, és a dir, demostrar perquè esdevenen les coses.

Han seguit els passos apresos: observar un fenomen, fer-se preguntes, experimentar i, finalment, treure’n conclusions. I també, s’han cenyit a les normes que requereix un espai de treball com el laboratori i el seu delicat material. I amb la teòrica ben apresa i repassada, han començat a esbrinar els casos que la professora de Medi, Carol Serrano, els ha proposat a la Guia de Laboratori:

1. Preparem el dinar del Pere. Els alumnes han hagut d’analitzar una sèrie d’aliments per descobrir si duien midó o no, perquè se suposava que tenien un convidat a dinar amb intolerància a aquesta substància, que es troba a les cèl·lules vegetals i constitueix una gran font de sucre de l’alimentació humana, ja que abunda en la majoria de productes del nostre consum diari.

2. Qui ha tocat el got?. Amb un llapis de grafit, cinta adhesiva, un morter, una càpsula de porcellana i un parell de lupes, els alumnes han recollit empremtes dactilars de tots els companys i han hagut de comparar-les per esbrinar qui havia tocat un got.

3. Quin líquid pesa més?. Tal i com han après aquests dies els alumnes de Parvulari, els líquids tenen densitats diferents i n’hi ha que pesen més que menys. Això és el que han hagut de desxifrar amb aigua, alcohol, glicerina, oli, mel i colorant… deixant reposar les barreges i observant-les amb atenció.

4. En diferents mars, flotarem diferent?. Gràcies al principi d’Arquímedes sabem que els cossos suren. Però el que avui han comprovat els alumnes de 4t al laboratori és que no tot sura igual. Amb 3 vasos de precipitats amb aigua i la balança de mesurar la sal, els alumnes han hagut de reproduir la salinitat del Mar Bàltic, Mediterrani i Roig i, posant una oliva a cada dissolució, veure que en cada cas flotava diferent.