Setmana de la Ciència

Un any més, ens hem sumat a la celebració de la Setmana de la Ciència, que a nivell de tot Catalunya aquest any complia la seva 19a edició. Durant tota la setmana passada vam programar activitats a l’escola relacionades amb la Ciència. Aquestes van anar des de les xerrades a ESO i BAT sobre donació i transplantaments d’òrgans a càrrec del Dr. Paredes de l’Hospital Clínic, fins als principis tecnològics de la fusió i l’ús de l´energia neta per part de Samuli Heikkinen, de l’empresa Fusion for Energy, igual que el Jesús Izquierdo, que a més és pare de dos alumnes de Primària, passant per una sobre cirurgia robòtica, a càrrec de l´Emilio Ruiz, també pare d’alumnes.

A Infantil i Primària també van fer experiments de tota mena, per descobrir des de la flotabilitat dels objectes amb l’aigua, el resultat de diferents dissolucions, de la tensió que es produeix entre el pebre i el sabó, de refracció amb una moneda que desapareix… i dels diferents estats de l’aigua segons la temperatura a la que se la sotmet.

El dia fort va ser, però, divendres on tota la jornada es va dedicar als experiments als diferents laboratoris dels que disposa l’escola. Al de Química es van formar unes espectaculars plantes químiques, que podeu veure a les fotografies, sense necessitat d’aigua ni de sol, CO2 ni sals minerals. Només amb silicat de sodi i metalls, com el coure, el níquel o el zinc, entre d’altres. El resultat eren unes estructures cristal·lines de molta bellesa cromàtica, que a alguns relacionaven amb xemeneies, branques o el fons marí.

Mentrestant, altres alumnes d’ESO jugaven al Bingo amb el resultat de les operacions matemàtiques que els anunciava la Viky. I al Laboratori de Tecnologia, elaboraven carrousels de Faraday, que feia girar una roda amb imants que acabava originant un corrent elèctric que feia encendre un lead.

Molt d’èxit entre els alumnes va tenir, com sempre, el taller d’observació i dissecció al laboratori de Biologia, que en aquest cas tenien a les cubetes la “Paloma Bravía” (Columba Livia). Amb l’ajuda de tisores, bisturí i altre material de laboratori van analitzar-la primer fer fora i després per dins, reconeixent en directe l’esòfag, els ronyons, pulmons, tràquea, laringe…

Al pati es van dur a terme fins a sis tallers de Física, tres basats en masses i equilibri, un altre a comprovar el principi d’Arquímedes, el següent en treballar la pressió i l’últim en la transferència de l’energia.

A continuació podeu veure algunes de les imatges viscudes aquests dies, on es veuen cares d’expectació, concentració, sorpresa i molt de treball en equip. I és que els experiments a l’escola sempre donen molt bons resultats…