Treballs de síntesi i projecte de recerca sobre la coberta verda

Els alumnes de l’ESO han estat tres dies treballant de forma intensiva amb la Coberta Verda. Aquest nou espai de l’escola ha estat la protagonista dels treballs de síntesi, que fan de 1r a 3r, i del projecte de recerca de 4t de l’ESO. Tots quatre cursos han fet una aproximació diferent i complementària, per estudiar-la a fons a partir de les dades, l’observació i, fins i tot, la recreació.  

La coberta i les xerrades que els han ofert especialistes en ecologia, per exemple sobre l’herbari i l’hotel d’insectes, han inspirat els alumnes de 1r de l’ESO a construir una rèplica amb el tipus de material natural que sol atraure els insectes com a espai on fer niu. També han creat un diorama i un herbolari imaginari amb una web pròpia i folletons explicatius sobre les propietats de les seves varietats.

Els alumnes de 2n de l’ESO han creat, entre altres activitats, un restarurant fictici però molt conscient, ja que tota la carta és a base de menjar de km.0 o proximitat, de conreu ecològic, lliure de pesticides i de temporada. Per dissenyar el menú han pujat a inspirar-se en la collita d’estiu dels horts tradicional i hidropònic de la coberta. 

Els alumnes de 3r s’han apropat, sobretot, des del dibuix. Mentre un grup ho ha fet centrant-se en les flors de les terrasses superiors i imitant l’estil de la pintora Georgia O’Keeffe, un altre ho ha fet a partir del dibuix tècnic. Els alumnes han mesurat la coberta verda en la seva totalitat, han fet la conversió de les mides utilitzant les matemàtiques i han construït una maqueta. Una feina en equip i 100% creativa que els ha servit per conèixer la coberta pam a pam. 

Per la seva banda, els alumnes de 4t d’ESO han fet el projecte de recerca a partir dels hàbits de ment d’indagar, buscar complexitat, reflexionar per a millorar, raonar amb evidència, connectar i innovar. La proposta dels seus professors era crear una pàgina web que englobés contingut tecnològic, social i artístic ja que el projecte de recerca contempla les diferents competències: lingüístiques, tecnològiques, matemàtiques, artístiques…

El punt de partida era que a la web dels alumnes de 4t d’ESO els alumnes relacionessin els dos espais tecnològics de la coberta: l’estació meteorològica i les plaques fotovoltaiques. Primer havien d’observar i extreure fotografies i dades del hardware de la coberta, observant la informació que proporciona sobre el clima i l’energia que produeixen les nostres plaques fotovoltaiques. A continuació interpretar aquestes dades, fer estadístiques i contrastar-les amb d’altres latituds del planeta, consolidant així un aprenentatge que els serà molt útil en qualsevol de les feines que facin en un futur. 

Mentre un grup s’ha dedicat a l’Open Data, un altre ha fet un estudi de domotització de l’escola per avaluar si podria ser 100% sostenible si s’automatitzessin alguns processos amb l’objectiu d’estalviar energia. Fins i tot, n’hi ha que han creat una app i codis QR per presentar la informació, de forma que el repte de crear una web no sols els ha convidat a treballar més en profunditat la competència digital amb els iPads, el gestor de continguts de les plantilles web i de creació d’apps, sinó que la informació que han generat ajudarà a nodrir de contingut la web de pereziborragreen.com.