Taller de mates aplicades a la Ciència mèdica

A mida que els alumnes s’acosten al final de la seva etapa escolar, ens agrada anar-los introduint en el que es trobaran en acabar el Batxillerat. Una de les maneres és visitar la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona quan programa alguna conferència o jornada, com l’última que han fet, dedicada a l’Anàlisi automàtica d’Imatges mèdiques.

Acompanyats del seu professor de Matemàtiques, Jordi Casas, tots els alumnes de Batxillerat de Ciències han assistit a la conferència sobre l’aplicació de les matemàtiques i la informàtica com a suport a la Ciència mèdica. En ella, com ens ha explicat l’alumna Laura Torres “ens han parlat de les diferents imatges que es poden obtenir i que ajuden a elaborar el diagnòstic mèdic: radiografia, ecografia, TAC, ressonància magnètica, etc.”

Després de la xerrada, els alumnes han participat de forma molt activa un Taller a la mateixa Facultat, en una aula plena d’ordinadors i material preparats per a ells. La pràctica ha consistit en estudiar una zona del cervell involucrada en la malaltia d’Alzheimer. Seguint les indicacions dels professors universitaris, i amb el suport del Jordi Casas, han arribat a conclusions com la que ens explica la Laura, i és que “el mètode que s’utilitzava fins fa uns anys ens ha costat molt de temps i ni tan sols l’hem acabat. En canvi, amb les tècniques informàtiques actuals només es triguen 10 minuts”.

Una jornada fora de l’escola que contempla diferents aspectes, com nous aprenentatges i, sobretot, l’emoció d’adquirir-los en un escenari que fa molt de respecte per aquests alumnes preuniversaritaris. Ja sabeu que fa uns dies també van fer una sortida de les mateixes característiques a la Facultat de Química on el resultat va ser similar ja que els va encantar poder experimentar en els laboratoris i amb el material de la universitat.

A més, també ens agrada programar aquestes sessions perquè sempre acaben despertant algun interès, vocació i, com conclou la Laura, “són interessants per saber que tot el que estudiem a l’escola més tard ho podem fer servir en diferents àmbits i pot tenir aplicacions pràctiques”.