Taller lúdic a l’ESO per entendre com les espècies invasores afecten la biodiversitat

A la Setmana de la Ciència, els alumnes d’ESO han participat en diferents tallers, dins i fora de l’escola. Un dels que els ha causat més sorpresa és aquest sobre les espècies d’invasores, que forma part d’un projecte de sensibilització sobre un problema que afecta la biodiversitat, la salut i l’economia, i que es fa en col·laboració amb l’Ajuntament i la Universitat de Barcelona. Dues especialistes han fet una introducció al grup de 1r, per explicar-los què són les plantes invasores, perquè suposen una amenaça ecològica, quin és l’abast del problema i com les persones podem ajudar en la seva prevenció. 

Després han convidat els alumnes a participar en jocs de taula, per tal que l’aprenentatge fos més significatiu. El primer ha estat el puzle “l’ecosistema” on, per grups, han hagut de reconstruir un hàbitat amb les espècies que el composen. El joc comptava amb peces extra (espècies invasores), que encaixen parcialment en el puzle però no permeten muntar-lo completament i deixen fora un gran nombre d’espècies natives, formant així un ecosistema no-funcional. D’aquesta manera han pogut entendre i reflexionar, conjuntament, sobre la xarxa ecosistèmica i la pèrdua de biodiversitat que provoquen les espècies invasores. 

Tot seguit els han presentat fitxes amb imatges de les espècies susceptibles a ser invasores avui dia a Barcelona i els alumnes s’han adonat que algunes les han vistes als parcs, jardins o fins i tot a casa, com l’Acacia saligna d’Austràlia, l’Aptenia cordifolia de l’Àfrica o la Dichondra micrantha de l’Àsia i Oceania, entre d’altres. El següent taller buscava aquest vincle amb Barcelona perquè la implicació dels alumnes fos més gran. Han estès un mapa al centre de l’aula i han jugat a reproduir com es pot expandir per la ciutat una espècie invasora en funció del nombre d’individus que hi ha, les vies d’entrada de l’espècie exòtica i la seva ràpida proliferació, en asquest cas des de Montjuic i Collserola per tota la ciutat.

D’aquesta manera els alumnes de 1r de l’ESO han pres consciència sobre què són les espècies invasores, com se salten les diferents barreres geogràfiques, ambientals, reproductives i dispersives i quin impacte poden generar tant en el medi ambient, com en l’economia i la salut, per exemple generant al·lèrgies, toxines o noves malalties.