Taller de Mates a Santa Maria del Mar

Els alumnes de 3r d’ESO han arrancat la Setmana de la Ciència amb un Taller titulat “Les Matemàtiques a Santa Maria del Mar i Barri de la Ribera”. A les 10 del matí es van trobar amb dos monitors guia a les portes de la Basílica. Abans d’entrar, els van explicar el context on es va construir… un barri de gremis a la vora del mar. També que la basílica es va crear al s.XVI, en plena Edat Mitjana, i els van recordar els principals elements arquitectònics de l’estil Gòtic.

Un cop a l’interior, i després d’admirar l’espai i l’espectacular llum natural que hi entrava pels vitralls, van començar les activitats del Taller que els proposaven en un dossier. La primera era dibuixar la planta de l’església per adonar-se que és un element geomètric dissenyat només a partir de cercles i quadrats. A més, l’exercici demanava als alumnes un esforç de càlcul de les proporcions entre peus i centrímetres, i eixos longitudinal i transversal.

A més, també van haver de calcular àrees de tres capelles a partir de la seva amplada i llargada, i l’alçat de l’església tenint en compte les proporcions de les capelles, les naus laterals i la central.

També van haver de resoldre altres qüestions proposades al dossier, com esbrinar quina figura geomètrica és la part central del Fossar de les Moreres o quin és el volum del cofre, que representa una escultura del passeig del Born. Per acabar, van haver de calcular dues operacions al Mercat del Born relacionades amb els percentatges, com per exemple, quantes cases es van haver d’enderrocar per a la construcció de la Ciutadella… El resultat, una amena manera d’adonar-se que tot el que ens envolta té la seva pròpia fórmula matemàtica.