Taller sobre aplicacions de mòbil a la UB

Ahir els alumnes que estudien 2n de Batxillerat Tecnològic van assistir amb el director de l’escola i professor de Matemàtiques, Jordi Casas, a un interessantíssim taller a la Universitat de Barcelona, titulat “Què és la informàtica i els terminals mòbils?”, adreçat a alumnes que ben aviat hauran de decidir els seus estudis superiors.

Sens dubte, el disseny d’aplicacions és un dels que té més sortida des d’ara ja i en un futur. El motiu són les revolucions tecnològiques que han esdevingut en les últimes dècades amb la creació dels ordinadors i l’aparició d’Internet, i que s’ha accelerat més recentment amb els smartphones. Això és el que els van explicar en la primera part del taller, on van fer un repàs històric des que el 1643 va aparèixer la primera calculadora, el 1906 la primera idea de telèfon mòbil, el 1944 la primera generació d’ordinadors (que s’utilitzaven només en tasques militars per dissenyar la trajectòria dels míssils), el 1980 la primera revolució digital quan les màquines industrials es van reemplaçar per les digitals, el 1981 el primer ordinador portàtil… fins al 2000, amb la segona revolució digital i el “www”, quan vam començar a utilitzar internet com a usuaris de forma habitual, i a l’actualitat, quan es calcula que el 86% de la població té telèfon mòbil (és a dir, excepte els més petits) i un 55% disposa d’un smartphone.

El conferenciant, amb humor, els va voler desmuntar l’esterotip que de vegades es té de l’informàtic com a persona freakie o aïllada de la societat, i els va explicar que la Informàtica s’ estudia a la Universitat des del 1953 i ara és la carrera que es troba a més facultats. Entre altres coses és perquè si els ordinadors eren abans sobretot matèria d’estudi de Telecomunicacions i Enginyeria, el fet que els mòbils s’hagin convertint en dispositius intel·ligents i calgui posar-los “un cervell” fa que els Informàtics adquireixin un gran protagonisme.

També els va parlar del present i d’un futur recent, on noves aplicacions i serveis seguiran canviant el nostre dia a dia, per exemple amb la possibilitat de pagar amb el mòbil, parlar amb el telèfon amb programes millorats de reconeixement de la veu, guiar-nos i informar-nos a partir de la realitat augmentada, saber el nostre ritme cardíac mentre fem esport amb nous sensors com els pulsòmetres, obtenir la traducció simultània mentre parlem amb algú que parla una altra llengua o conèixer el nivell de colesterol de la sang. A més, amb una recreació els va ensenyar com seran les aules de futur, amb ordinadors lleugers, connectats entre els alumnes i el professor, de manera que augmenti la interacció.

Responent a les exclamacions de l’auditori, també els van parlar dels problemes que tots aquests canvis poden generar, com la manca de concentració o la Nomfòbia, és a dir, l’excessiva dependència del mòbil.

A la segona part del taller, els responsables de la universitat van convidar els nostres alumnes a desenvolupar la seva primera aplicació per a Android amb un aplicatiu dissenyat per la prestigiosa MIT, la Universitat de Massachussetts. Un repte complex i molt motivador…