Tarda de Ciència a Primària

Aquesta és la Setmana de la Ciència a l’escola i els alumnes de Primària han gaudit d’una tarda molt experimental. Ho han fet en espais interaula, és a dir barrejats per cursos per crear una major transversalitat, coneixement, consideració i respecte entre els alumnes. 

Han estat dividits en 9 grups que anaven rotant per diferents espais, realitzant pràctiques guiades per 9 professors de Primària. Els experiments eren 3 i en 3 idiomes: Disc de Newton, Cóctel acoíris i Flower dissection.

El primer experiment consistia a demostrar, tal com ho va fer Isaac Newton, que el color blanc és una barreja de tots els colors de l’arc de Sant Martí i observar la composició de la llum blanca. Per fer-ho han hagut de pintar en una cartolina dues circumferències blanques amb els colors de l’arc i retallar-les. A continuació, enganxar-les, fer-los un forat al mig, clavar-los un llapis i fer-les girar com si fos una baldufa, de manera que el color blanc aparagués amb la velocitat de moviment. 

El segon consistia a esbrinar què passa quan posem més d’un líquid en un mateix recipent, és a dir si tots es barregen sempre o no. Per això, els alumnes dividits en parelles formades per un de més gran i un de més petit de Primària, han barrejat suc, aigua, oli i alcohol. 

El tercer i últim experiment ha estat el que ha tingut més èxit entre els alumnes i és que es tractava de disseccionar una flor viva. L’han fet íntegrament en llengua anglesa i això els ha servit per repassar els noms de les parts que formen una flor: pollen tube, pistil, petal, sepal, filament, stamen… A continuació les han observades amb detall a través dels diferents microscopis i han hagut de respondre un qüestionari proposat pel professor de Science i organitzador de les activitats, Joan Sala.