Treballs de síntesi sobre el terreny

Compartim amb vosaltres una àmplia galeria fotogràfia de les diferents sortides que la setmana passada van fer tots els cursos de Secundària, per treballar els seus crèdits de síntesi. Aquesta ha estat una novetat d’aquest any i queha resultat un èxit en diferents aspectes acadèmics i també, per a la relació entre els alumnes i amb el professorat. A més de la feina feta a l’escola, Fundesplai -la Fundació Catalana de l’Esplai- i la seva Escola Natura han organitzat, planificat i dinamitzat uns dossiers plens d’activitats relacionades amb el tema de cada curs. 

En el cas de 1r d’ESO, el tema central va estar relacionat amb el medi ambient. A Les Guillerie els van proposar pràctiques vivencials per conèixer la realitat del territori a partir de la recollida de dades i el seu tractament. Aquestes van ser des d’una gimcana de realitat augmentada fins a una excursió al Pont de Malafogassa, passant per l’anàlisi del riu on van descobrir els insectes i amfibis que hi viuen. 

Per la seva banda, els alumnes de 2n van anar a la Vall d’Ogassa i el seu treball de síntesi va estar més centrat en la Història i la Cultura. El primer que van fer va ser visitar el Monestir romànic de Sant Joan de les Abadesses, però també van participar en una divertida gimcana fotogràfica pel Puig de la Caritat i Sant Martí de Surroca, i recórrer el poble  amb tradició minera d’Ogassa. També els van preparar activitats per analitzar la flora i la fauna de la Serra Cavallera. 

El tema que van treballar els de 3r van ser els “Misteris de Montserrat”. Van començar visitant el massís de Montserrat per analitzar la seva geomorfolgia i la interessant història geològica d’aquesta serralada. A més van treballar la gestió forestal i van fer una cursa d’orientació amb tir amb arc, que els va servir també per analitzar la vegetació de Montserrat. 

Per últim, els de 4t van fer activitats al voltant de la vida a la colònia, durant la revolució industrial a Catalunya. Per això van anar a visitar la Colònia Vidal i la instal·lació de Cal Pons. En aquesta última colònia industrial van fer una gimcana de realitat augmentada, que van combinar amb altres activitats relacionades amb la vida a la colònia.