Un final experimental

Si aprovar és sempre un premi, als alumnes d’ESO que han aprovat totes les assignatures per curs, i per tant s’han lliurat dels exàmens finals, encara els va semblar més quan van veure el programa d’activitats previstes per a ells aquest final de curs.

S’han encarregat dels punts de control de la gimcana dels companys de Primària i han fet de jardiners, transplantant i posant sorra i adob a totes les flors que decoren les finestres i el pati de l’escola. Han anat a la platja, a la muntanya de Collserola i a PortAventura, on alguns van batre el rècord de pujar 10 cops a la Shambhala!!!!!

A l’escola també han fet activitats sorprenents, aprofitant els nous laboratoris i l’enginy de les professores Marina Ràfols i Carme Gironés. Amb elles han construit, per exemple, un baròmetre per predir el temps a l’escola, un aparell capaç de percebre i assenyalar les variacions atmosfèriques. L’han fet amb un pot de vidre de boca grossa tapat amb un globus ben estirat, sobre el qual hi han enganxat una llarga fletxa que apunta a un paper amb una marca. Quan la pressió sobre el globus augmenta, la fletxa es mou cap amunt, superant la marca i detectant així un anticicló. Si baixa la pressió atmosfèrica, la pressió interior del pot fa moure la fletxa cap avall, indicant que s’acosta el mal temps.

Un altre experiment ha estat la recerca de l’ADN a partir d’ingredients totalment casolans. Glopejant aigua obtenien un extracte de saliva, al qual afegien aigua amb sabó. Aquest sabó trenca la membrana cel·lular i nuclear, i allibera l’ADN al medi. Seguidament, van afegir aigua amb sal per estabilitzar el sistema i, finalment, alcohol ben fred. Aleshores va aparèixer l’ADN com una capa blanquinosa entre l’aigua i l’alcohol.

També els ha divertit desxifrar missatges secrets, que havien escrit els seus companys amb suc de llimona. En eixugar-se el suc, no es veia ni rastre d’aquests missatges, però en apropar el paper a la flama d’una espelma, els missatges tornaven a aparèixer a la llum.

A més dels científics, els resultats de la jornada van ser un munt d’exclamacions i somriures dels alumnes, sorpresos per aquests i altres experiments, com tornar a encendre una flama que ja s’ha apagat o crear purpurina…