Un inici de curs amb un gran simbolisme

Haver començat el mes de setembre plantant una olivera a l’escola és, de ben segur, un bon auguri per al curs 2019-2020. A més d’un símbol de la nostra cultura mediterrània, aquesta de la fotografia és la primera planta que arrela a la nostra coberta verda. 

El terrat enjardinat i de conreu ecològic de l’escola serà la gran estrena que viurem aquest curs i que, d’aquí a ben poc, ens convertirà en la primera escola amb coberta verda de Barcelona. Un projecte ambiciós, innovador i molt emocionant, que marcarà un abans i un després a l’escola Pérez Iborra.

Internacionalment ens situarà en el mapa dels projectes sostenibles que s’estan duent a terme en favor del medi ambient i la justícia climàtica. Com a escola urbana, passarem a ser un referent en la integració de l’espai verd a l’activitat acadèmica diària, ja que la coberta serà una extensió de les aules i laboratoris, amb elements i tècniques que fins fa poc no ens podíem ni imaginar. 

La coberta verda arriba així amb una amplíssima proposta d’aprenentatges per a tots, alumnes i professors que, fent equip i orientats per especialistes, aniran desenvolupant noves habilitats i introduint-hi pràctiques curriculars a l’aire lliure. Des d’entendre com una planta pot créixer sense terra mitjançant el cultiu hidropònic fins a com tenir un hotel d’insectes al terrat beneficia la biodiversitat de la nostra ciutat, per posar dos exemples…

Després de mesos i d’un estiu especialment intens d’obres, ens trobem a la recta final del projecte, que va començar fa més de dos anys i que culminarà amb la plantada general. Un esdeveniment històric, que hem volgut fer coincidir amb l’inici del curs per poder convidar els alumnes a col·locar les més de 250 plantes que cobriran les diferents terrasses, generant-los així un major sentiment de pertinença i una vinculació directa amb el nou projecte.

El curs comença amb més brots verds, com és la implementació del que en una sèrie  de ficció o entreteniment seria la segona temporada de la Cultura de Pensament. Els professors tornen a les aules carregats de més eines com els mapes conceptuals (thinking maps), els hàbits de ment i les forces culturals, que són uns recursos de gran eficàcia per fomentar noves destreses i aprenentatges encara més significatius.

I arranquem també amb tanta força gràcies a una doble embranzida que ens ve del final del curs passat. Per una banda, per haver graduat la primera promoció que ha cursat tot l’itinerari del Batxillerat Dual a la nostra escola. Per l’altra, pels bons resultats assolits per tots els alumnes a la Selectivitat i que, un cop més, van anar en concordança amb les notes obtingudes a l’escola. 

Comencem, doncs, amb més entusiasme que mai per tots els aprenentatges que ens pot generar aquest any, sumant-hi més Cultura de Pensament, un projecte únic com la coberta verda i nous èxits, tant acadèmics com personals. 

Benvinguts al curs 2019-2020!

Jordi Casas

Director