Una casa dins l’escola

La setmana passada l’escola es va transformar. Durant tres dies tots vam poder veure com s’anava construint una casa modernista al vestíbul. Es tractava de la fase final del projecte d’Art sobre l’Eixample, en el que van participar tots els alumnes de Parvulari i de Primària, professors, el senyor Josep i una organització especialitzada en art-teràpia.

Els alumnes van treballar de forma conjunta per aixecar aquesta construcció arquitectònica a partir de la tècnica de l’evocació, és a dir, construir el seu propi pis modernista a partir de la pròpia experiència, sensacions i informacions rebudes en la visita comentada a la Pedrera.

El punt de partida va ser la recollida del material: trossos de tela, capses de sabates, caixes d’ous, pintures, papers de cel·lofan, etc. A partir d’aquí, i tal i com van aprendre de l’obra de Gaudí, el primer que calia construir era l’esquelet de l’edifici. Les columnes es van fer amb cartró, a partir d’embolicar  els cossos dels alumnes, i perquè les parets quedessin rectes es van utilitzar línies de llana.

El següent pas i molt important, com van aprendre a la Pedrera, era la decoració interior i el mobiliari. Aquí van poder afegir material com mosaics, rajoles, vitralls, escultures… que havien treballat meticulosament a la classe de plàstica. També, la part del jardí interior i la il·luminació va quedar molt ben resolta pels alumnes amb papers de colors de diferents textures. Com a decoració, els alumnes de la Llar d’Infants també hi van aportar els quadres pintats a classe amb l’ajuda de les mestres.

Va ser un procés molt divertit, creatiu i participatiu, en el que els alumnes van fer d’arquitectes, pintors, escultors… i, fins i tot, de visitants. Aquesta última la recordem com a una les parts més divertides, quan els alumnes van disfressar-se de barcelonins de principis del s.XX per visitar la casa modernista que acabaven de construir.

Una activitat de tres dies que a tots ens ha agradat molt, amb la que hem volgut desenvolupar les capacitats creatives dels alumnes i fomentar-los el gust per l’Art. A més, del treball en grup, la interacció, la participació, la col·laboració i la satisfacció per la feina ben feta.