Una entrevista històrica

Els alumnes de 4t de Primària han començat la setmana fent de periodistes. Després d’estudiar el gènere de l’entrevista a classe de castellà, va arribar el  moment per passar a la pràctica. Primer van escollir el tema i l’entrevistat, que seguint el projecte anual sobre l’Eixample va ser el director del Colmado Quílez, un dels establiments més antics i carismàtics del nostre barri.

Un cop decidit l’interlocutor, va venir la feina de preparar les preguntes a partir de pensar les respostes que volien obtenir. També van fer servir alguns trucs, com tenir en compte l’ordre de les preguntes, ja que és millor començar amb preguntes més senzilles perquè l’entrevistat vagi agafant confiança…

Així que, a mig matí, el Quílez es va tenyir de granat. Els nostres alumnes van omplir els passadissos que separen els prestatges plens de productes deliciosos i ben embolicats del Quílez. Es van formar grups reduïts i van anar fent l’entrevista per torns.

A partir de les preguntes que li van formular al Faustino Muñoz, ara sabem que aquest colmado és del 1908; que el seu nom és en realitat el cognom del seu fundador, el Julián Quílez; que el seu secret és oferir qualitat a baix preu, i que hi treballen 18 persones. El seu director els va explicar que aquest és, sens dubte, un dels trets diferencials d’aquesta botiga, ja que el tracte personal que ofereixen els dependents és gairebé inèdit en una època on la gent està acostumada als supermercats i a agafar-se els productes directament de les prestatgeries.

Les preguntes més curioses van permetre descobrir que el 60% de clients del Quílez són fixos i la resta, gent de pas; que al mes de maig ja comencen a preparar la campanya de Nadal, i que hi vénen més de 10.000 productes, entre ells 225 aigües minerals (fins i tot, van arribar a tenir una que superava els 1.000 euros!).

En acabar l’entrevista, el Faustino els va fer una visita guiada per la botiga i per les seves entranyes. Un lloc on els va dir que només deixa entrar “els amics i en aquest cas, a més, futurs clients” i que ocupa la mateixa superfície que la botiga al soterrani i a l’altell. En total, 500 metres quadrats plens d’ampolles, pernils penjats, caixes de pasta, galetes embolicades, xocolates delicioses, embotits sel·lectes i un llarg etcètera de capricis…

I com a record, els van regalar a cadascú una bossa amb xocolatines… i el secret de la fórmula de l’èxit dels més de 100 anys del Quílez: treballar, treballar i treballar.