Una escola pionera en intel·ligències múltiples

De tant en tant, m’agrada treure temps per entrar a les classes de Parvulari i participar de les sessions d’estimulació primerenca que fan. També veure com, cada matí, els alumnes realitzen els exercicis de psicomotricitat, fonamentals en aquest programa. I m’agrada perquè, des de fa més de quinze anys, aquest projecte ha estat una estimulació constant també per a mi.

Recordo que a principis dels noranta, vaig començar a qüestionar-me com es podia detectar el fracàs escolar de forma precoç i, d’aquesta manera, combatre’l. Vaig analitzar expedients d’alumnes amb mals resultats a Primària i Secundària i em vaig adonar que a Parvulari ja demostraven certes característiques comunes, com mal comportament a classe, sortir-se molt de la ratlla a l’hora de pintar, dispersió durant les explicacions, etc.

Vaig anar estirant d’aquest fil i, alhora, vaig buscar resposta en altres centres d’Educació Infantil de la ciutat, fins que vaig conèixer el mètode Glenn Doman, basat en cinc programes d’estimulació: lectura, matemàtiques, coneixements, psicomotriu i musical. Aquests programes incideixen en el gran potencial d’aprenentatge que tenen els més petits i fa que desenvolupin millor les seves capacitats de cara al futur. Això no vol dir que s’aconsegueixin nens més intel·ligents però sí que des de ben petits, quan són unes autèntiques esponges, els donem la possibilitat  d’adquirir una bona i complerta base.

A finals dels noranta, en un congrés internacional a Màlaga, vaig conèixer personalment Glenn Doman i, després de llargues xerrades, em va animar a fer els cursos que impartia al seu centre de Filadèlfia, als Estats Units. Una de les moltes conclusions que en vaig extreure és la enorme importància del desenvolupament psicomotriu en aquestes edats i ens vam posar a treballar-ho intensament, tant a nivell de professorat com de material, per implementar-ho a l’escola.

Des d’aleshores, motivats pels bons resultats i sota el paraigües de la teoria de les intel·ligències múltiples de Howard Gardner, hem anat introduint programes complementaris com el d’Enriquiment Instrumental, el Kumon, els escacs, l’aprenentatge cooperatiu, el desenvolupament de projectes transversals i l’entusiasMAT, una innovadora i més eficient manera d’ensenyar les matemàtiques que comencem aquest curs.

El temps i l’experiència ens venen donant la raó. També el fet que cada cop hi ha més escoles que comencen a basar el seu model educatiu en les intel·ligències múltiples, en el que nosaltres portem ja anys d’avantatge. Si algú està interessat en conversar i saber més sobre aquest tema només cal que m’ho digui perquè, com veieu, és un tema apassionant… i que m’apassiona.

Jordi Casas, director.