Una masterclass sobre la vista

Els alumnes de Primària han estat treballant a classe els cinc sentits: l’oïda, l’olfacte, el gust, el tacte i la vista. Per arrodonir aquest aprenentatge, li van demanar al Carlos H. Triana, metge oftalmòleg i pare de dos alumnes de l’escola, que ens vingués a fer una xerrada sobre la vista. El doctor Triana, que actualment està fent un màster en vítreo retina a l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) de Barcelona, va acceptar la invitació amb molta il·lusió i ha vingut carregat de materials didàctics, a compartir els seus coneixements a nivell bàsic.

De forma molt planera i entenedora, ens ha explicat el funcionament de l’ull, des que la llum entra per la còrnia -que és transparent-, passa per la pupil·la que es troba al mig de l’iris i travessa el cristal·lí que enfoca les imatges i, com si es tractés d’una pantalla, aquestes es projecten a la retina. També que mitjançant el nervi òptic aquesta informació es porta al cervell.

Per entendre tot aquest complex procés, els alumnes han pogut muntar i desmuntar uns ulls de plàstic molt grans que ell els ha portat, amb els que es veien clarament les diferents parts de l’ull i per on viatge la llum.

Dividits en 3 grups per poder veure-ho millor, tots els alumnes han coincidit en què era més fàcil desmuntar-los que tornar-los a ordenar, cosa que ha provocat força rialles i bromes.

El doctor Triana també ens ha explicat la importància de tenir cura de la nostra vista i d’alguns problemes que podem tenir, tot i que molts tenen solució. Ells també li han fet un munt de preguntes, sobretot els qui porten ulleres…