Això és el que els vam dir als alumnes de Primària. Ja sabeu que aquest any, seguint el projecte anual, tractem l’Eixample des de totes les disciplines i matèries. Aquesta setmana ho hem fet a partir d’una cursa d’orientació pel barri, organitzada des de l’àrea d’Educació Física de l’escola.
Es van fer 11 grups de nens de diferents cursos, des de 1r fins a 5è de Primària, capitanejats cadascun per un alumne de 6è. A cada grup se li va lliurar un mapa amb tot el recorregut marcat des de la sortida de l’escola fins a l’arribada. També hi estaven assenyalats tots els punts de control pels quals calia passar.
Cada 5 minuts sortia de l’escola un grup. En arribar a un dels 9 punts de control havien de respondre una sèrie de preguntes relacionades amb aquella ubicació i que, prèviament, havien treballat a classe.
Perquè us imagineu la ruta a seguir, els punts de control es van situar per tot el Quadrat d’Or en el que es troba l’escola: al passatge Permanyer, Casa Batlló, Fundació Tàpies, Colmado Quílez, Estàtua de la girafa, jardins del Palau Robert, La Pedrera, Fanal i banc modernista al Passeig de Gràcia…
Aquí teniu totes les preguntes que els hi van fer als punts de control… i les respostes.
1- Passatge de Permanyer:
– Per què posaven aquestes pedres al terra? Perquè anys enrere no existia l’asfalt, i el més resistent era la pedra. Estan col·locats a pressió per tapar el fang.
– Com es diuen? Llambordes en català i en castellà adoquines.
– Per què creieu que les van treure? Un dels principals motius era la mà d’obra, ja que per col·locar una a una aquestes pedres es necessitava a molta gent i molta estona. Quan va aparèixer l’asfalt van començar a canviar els carrers. Un altre motiu era que pel fet d’estar col·locats a pressió treies un i tot quedava desmuntat.
2- Casa Batlló:
– Haureu de buscar tres lletres que hi ha inscrites per la part de dalt de la Casa Batlló. Quines són? J H S (Jesus Hominum Salvatore)
3- Colmado Quílez:
– Hi ha un aparador dedicat a un mateix producte i d’una mateixa marca. Cervesa Damm
4- Estàtua de la Girafa:
– Quin creieu que és el nom d’aquesta girafa? A) la gran girafa B) La girafa coqueta C) La girafa estirada
La resposta correcta és la B (girafa coqueta). El seu autor és Josep Granger i Giralt. Aquesta girafa conjuntament amb l’estàtua del toro que es troba a la part d’avall de Rambla Catalunya, representen, amb ironia, animals disposats en una posició impossible, però ben humana.
– Si ens col·loquem mirant cap a l’estàtua, quin edifici es troba a la nostra dreta? Si no ho sabeu ho podeu preguntar. Qui el va dissenyar?
Edifici de la Diputació de Barcelona. Autor: Puig i Cadafalch
5- Jardins del Palau Robert (entrada Còrsega):
– Quan entrem haurem de buscar una escultura. Digueu tot el que veieu en aquesta escultura, quins elements/coses hi veieu? Què creieu que és?
És la lluna i un faristol de color vermell que va ser pintat per els alumnes de l’escola de cecs Joan Amades. A l’interior, reflectint-se en la superfície brillant de la lluna, hi ha el poema de J.V. Foix anomenat : “És quan dormo que hi veig clar”. L’escultura inclou el text en Braille.
6- Casa Milà – La Padrera:
– Per què es diu Pedrera? Perquè la seva façana està feta de pedra., i les pedres venien d’una pedrera. Quan es va acabar de fer, no va agradar gaire a la gent i li posaven aquest nom, una mica despectiu.
– Qui van ser els seus propietaris? La família Milà.
– Per quin element reciclat estan formades les xemeneies del terrat? Per ampolles de vidre trencades.
– Busqueu quatre elements relacionats amb la natura a la façana de la Pedrera. Poden dir troncs, algues, onades del mar, la closca d’una tortuga, fulles…
7- Fanal i banc modernista característic del Passeig de Gràcia:
– Busqueu alguna cosa que us cridi l’atenció. Poden dir el que vulguin, el trencadís utilitzat tan característic de Gaudí, el rat penat que hi ha a la part més alta del fanal, l’escut…
8- Escriviu el nom de l’Hotel que hi ha al carrer de València amb Passeig de gràcia. Hotel Majestic