Us proposem un joc…

Això és el que els vam dir als alumnes de Primària. Ja sabeu que aquest any, seguint el projecte anual, tractem l’Eixample des de totes les disciplines i matèries. Aquesta setmana ho hem fet a partir d’una cursa d’orientació pel barri, organitzada des de l’àrea d’Educació Física de l’escola.

Es van fer 11 grups de nens de diferents cursos, des de 1r fins a 5è de Primària, capitanejats cadascun per un alumne de 6è. A cada grup se li va lliurar un mapa amb tot el recorregut marcat des de la sortida de l’escola fins a l’arribada. També hi estaven assenyalats tots els punts de control pels quals calia passar.

Cada 5 minuts sortia de l’escola un grup. En arribar a un dels 9 punts de control havien de respondre una sèrie de preguntes relacionades amb aquella ubicació i que, prèviament, havien treballat a classe.

Perquè us imagineu la ruta a seguir, els punts de control es van situar per tot el Quadrat d’Or en el que es troba l’escola: al passatge Permanyer, Casa Batlló, Fundació Tàpies, Colmado Quílez, Estàtua de la girafa, jardins del Palau Robert, La Pedrera, Fanal i banc modernista al Passeig de Gràcia…

Aquí teniu totes les preguntes que els hi van fer als punts de control… i les respostes.

 

1-    Passatge de Permanyer:

–       Per què posaven aquestes pedres al terra? Perquè anys enrere no existia l’asfalt, i el més resistent era la pedra. Estan col·locats a pressió per tapar el fang.

–       Com es diuen? Llambordes en català i en castellà adoquines.

–       Per què creieu que les van treure? Un dels principals motius era la mà d’obra, ja que per col·locar una a una aquestes pedres es necessitava a molta gent i molta estona. Quan va aparèixer l’asfalt van començar a canviar els carrers. Un altre motiu era que pel fet d’estar col·locats a pressió treies un i tot quedava desmuntat.

 

2-    Casa Batlló:

–       Haureu de buscar tres lletres que hi ha inscrites per la part de dalt de la Casa Batlló. Quines són?   J    H    S  (Jesus Hominum Salvatore)

 

3-    Colmado Quílez:

–       Hi ha un aparador dedicat a un mateix producte i d’una mateixa marca.    Cervesa Damm

 

4-    Estàtua de la Girafa:

 –       Quin creieu que és el nom d’aquesta girafa? A) la gran girafa     B) La girafa coqueta     C) La girafa estirada

La resposta correcta és la B (girafa coqueta). El seu autor és Josep Granger i Giralt. Aquesta girafa conjuntament amb l’estàtua del toro que es troba a la part d’avall de Rambla Catalunya, representen, amb ironia, animals disposats en una posició impossible, però ben humana.

–       Si ens col·loquem mirant cap a l’estàtua, quin edifici es troba a la nostra dreta? Si no ho sabeu ho podeu preguntar. Qui el va dissenyar?

Edifici de la Diputació de Barcelona. Autor: Puig i Cadafalch

 

5-    Jardins del Palau Robert (entrada Còrsega):

–       Quan entrem haurem de buscar una escultura. Digueu tot el que veieu en aquesta escultura, quins elements/coses hi veieu? Què creieu que és?

És la lluna i un faristol de color vermell que va ser pintat per els alumnes de l’escola de cecs Joan Amades. A l’interior, reflectint-se en la superfície brillant de la lluna, hi ha el poema de J.V. Foix anomenat : “És quan dormo que hi veig clar”. L’escultura inclou el text en Braille.

 

6-    Casa Milà – La Padrera:

–       Per què es diu Pedrera?   Perquè la seva façana està feta de pedra., i les pedres venien d’una pedrera. Quan es va acabar de fer, no va agradar gaire a la gent i li posaven aquest nom, una mica despectiu.

  –       Qui van ser els seus propietaris?   La família Milà.

–       Per quin element reciclat estan formades les xemeneies del terrat?   Per ampolles de vidre trencades.

–       Busqueu quatre elements relacionats amb la natura a la façana de la Pedrera.   Poden dir troncs, algues, onades del mar, la closca d’una tortuga, fulles…

 

7-    Fanal i banc modernista característic del Passeig de Gràcia:

–       Busqueu alguna cosa que us cridi l’atenció.   Poden dir el que vulguin, el trencadís utilitzat tan característic de Gaudí, el rat penat que hi ha a la part més alta del fanal, l’escut…

 

8-    Escriviu el nom de l’Hotel que hi ha al carrer de València amb Passeig de gràcia.   Hotel Majestic