Viatgem a Finlàndia… per pujar nota

Per Jordi Casas, director

Des de fa uns quants anys, a l’escola estem duent a terme un procés de renovació constant amb l’esperit de superació i la voluntat d’adaptar-nos a la realitat i necessitats de cada moment. El fet que el funcionament de l’escola i el seu sistema educatiu estiguin consolidats i àmpliament reconeguts, ens permet treballar ara per aconseguir l’excel·lència.

És per això que jo mateix, acompanyat d’una delegació de l’escola formada per representants d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i dels departaments  d’Orientació Psicopedagògica i de Comunicació, viatgem properament a Finlàndia per conèixer sobre el terreny el que l’informe PISA sobre els sistemes educatius de l’OCDE considera com al millor sistema educatiu del món.

Des de l’inici de curs, el setembre passat, he estat treballant intensament en aquest projecte amb la col·laboració, motivació i resposta il·lusionada de tot el professorat. Entre tots, hem fet un exhaustiu treball de recerca i de documentació sobre els avantatges del sistema finès que, a més de pel reconeixement internacional i els bons resultats acadèmics, m’agrada perquè es basa en filosofies que ja fa anys que implantem a l’escola, com la de potenciar les intel·ligències múltiples, el mètode 60-30-30 amb descansos periòdics entre classe i classe o el foment de la lectura.

I, ja que a l’escola som partidaris també de l’aprenentatge a través de l’experiència, abans de passar a la pràctica i adaptar-lo, he considerat que la manera més eficaç de fer-ho seria veure i viure la seva aplicació in situ. D’aquesta manera, anem més enllà dels llibres, els informes, els power points, les webs o els vídeos a internet i prendrem exemple de forma directa i amb explicacions exclusives per a nosaltres.

Amb aquest objectiu, en els darrers mesos he establert diferents ponts de contacte amb la Universitat de Helsinki, que ens assessorarà durant el nostre viatge de prospecció, i amb diferents escoles de la capital finesa i dels seus voltants. Amb tots ells hem dissenyat un complert programa de visites i reunions per aprendre el màxim possible dels seus coneixements.

Els propers dies us mantindrem informats a través de la web, el blog i les xarxes socials de l’escola, Facebook i Twitter, perquè volem compartir amb vosaltres l’entusiasme que ens genera aquesta experiència, de la qual estic segur que tots n’aprendrem molt. Prèvia_Finlàndia