Visita de 2n de Batxillerat a les reserves del MNAC

Les guies del MNAC van començar aquesta original visita amb una explicació prèvia, on van exposar als alumnes de 2n de Batxillerat les 3 missions d’un museu: investigació, difusió del patrimoni -mitjançant exposicions i activitats educatives com aquesta- i conservació i salvaguarda d’aquest patrimoni. També els van posar en el context d’aquest museu en concret, que té una col·lecció de 300.000 obres, de les quals només un 15% està exposat. 

La resta d’obres -a excepció d’algunes que estan cedides en exposicions temporals- estan emmagatzemades i cal conservar-les, com a mínim, en el mateix estat en què van arribar al museu. Són obres de diferents formats, estils i materials… i, per tant, requereixen diferents característiques de conservació. Tot aquest material es troba en 17 sales de reserva més un gabinet de numismàtica, i els alumnes van poder visitar-ne algunes d’elles. 

I ho van fer de forma activa, ja que després d’aprendre unes nocions bàsiques sobre les necessitats de conservació de les peces segons el seu grau sensibilitat als agents de deteriorament, ells mateixos van haver d’avaluar -en grup- quins factors creien com a perillosos (humitat, llum, temperatura, pol·lució, pols, insectes, fongs, manipulació…) i el nivell d’afectació que podien tenir sobre els diferents materials (metall, fusta, pedra, ceràmica, paper, foto, vidre…).

A més, van haver d’omplir una fitxa d’observació per fer un diagnòstic sobre l’estat de conservació de diferents obres, en relació als danys estructurals, causes del deteriorament, atacs biològics o pràctiques antigues. Més enllà de veure el tipus de proves que es fan i de feines concretes de restauració, des d’una distància prudent -per qüestions de seguretat- van observar els estris i la feina de l’equip de conservadors del MNAC, que inclou biòlegs, químics, historiadors… Per últim els van animar a considerar la possibilitat de convertir-se en conservadors d’Art, ja que a l’actualitat hi ha graus universitaris especialitzats en aquesta disciplina.