Visita a la Policia Científica dels Mossos

Els alumnes de l’ESO han visitat el Departament de Policia Científica del Complex central Egara dels Mossos d’Esquadra a Sabadell, on hi treballen les unitats centrals especialitzades en la Investigació Criminal. Aquest complex de més 80.000 m2 inclou laboratoris de balística, de proves d’ADN, de documentoscòpia i dactiloscòpia, piscina d’entrenament, aules de formació, unitats especialitzades com la unitat canina i, fins i tot, un helicòpter!

D’aquesta manera han pogut aprendre sobre el treball que fan a l’àrea d’Investigació Criminal mitjançant quatre tallers molt interessants a Documentoscòpia, Retrats robot, Revelat d’empremtes latents i la seva identificació (Dactiloscòpia). Al taller de Documentoscòpia, han vist com poden saber si un bitllet és fals o autèntic i han vist quines mesures de seguretat utilitzen per controlar les monedes i bitllets en circulació. També com descobreixen documents falsos com el DNI o Passaport.

En el taller de Retrats robot han vist com és d’important la informació dels testimonis d’un delicte. I que aquesta es reforça moltíssim amb l’ajuda d’un programa informàtic capaç de fer un retrat robot del delinqüent o criminal. També han jugat a canviar la fesomia d’una persona i han fet el retrat robot d’un company. No és tan fàcil com surt a les pel•lícules i sèries!

Els altres dos tallers han tractat sobre la Dactiloscòpia, és a dir, el revelat d’empremtes latents per a la seva identificació. En aquest taller han vist com només posant una mà sobre una fulla són capaços de saber les nostres empremtes. A més, han après a classificar i diferenciar-les.

Un bon resum de la visita seria que ha estat com si haguessin anat al CSI de la tele… però d’aquí i amb la sorprenent proximitat dels agents.