Visita al Col·legi d’Advocats

Per Maria Josep Far, professora d’ESO i Batxillerat

Els alumnes de 4t d’ESO han visitat l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, una visita emmarcada en un programa que aquesta institució ha endegat aquest curs sota el nom de “Justícia i Joves”.

El primer que els van ensenyar va ser l’edifici històric on és situat el Col·legi des de 1922:. Es tracta d’un palau, la casa Casades, d’un estil entre modernista i neoclàssic, que rep els visitants en una sala de columnes de marbre i que dóna accés al despatx del degà. A la planta superior hi ha diferents sales, una d’elles l’antic menjador de la família, ara reconvertit en la sala de juntes del Col·legi.

També els van ensenyar la Biblioteca, podríem dir que d’ estil Harry Potter, presidida per Sant Ramon de Penyafort, i les seves sales plenes i plenes de volums dedicats tots ells a la ciència jurídica. Els van explicar quins eren els documents més antics i el valor del seu fons, el volum del qual va creixent amb donacions. Com a curiositat van poder veure la sala on es restauren els llibres que han patit alguna mena d’accident, humitat, etc. Aquest palau va ser ampliat el 1950 per poder respondre a les necessitats del Col·legi.

La segona part de la visita va començar amb solemnitat: abans d’entrar a la sala d’actes, els van donar una toga que no podien posar-se perquè calia reproduir l’acte protocolari que tot graduat en Dret ha de complir si es vol dedicar a exercir: la imposició de la toga. L’acte va ser presidit pel degà, que els va explicar el valor de la justícia i el dret que hi tenim tots sense exclusió. Tot seguit, de tres en tres van pujar a l’escenari de la sala, allà on era el degà vestit amb la seva toga especial, perquè hi du punyetes. Unes padrines els van imposar la toga i el degà els va preguntar si juraven ser fidels al codi deontològic. Havien de respondre “Ho juro”.

Després, asseguts de nou, uns quants advocats aficionats al teatre van fer una petita representació sobre un cas de ciberassatjament. Aquesta obra va donar peu a un debat amb els alumnes sobre aquest tema. Ells van poder adonar-se de moltes circumstàncies que semblen innocents però no ho són i prendre consciència que la realitat de les relacions virtuals no sempre és el que es mostra. Una bona lliçó pràctica per acabar una jornada diferent i interessant per a tots.