Visita de BAT1 al MatesFest de la UB

Els alumnes de 1r de Batxillerat, acompanyats del director de l’escola i professor de Matemàtiques, Jordi Casas, han visitat la fira MatesFest a la Universitat de Barcelona, on han pogut gaudir de les Matemàtiques des de diferents perspectives.

Primer de tot, van assistir a una interessantíssima conferència titulada “De Pitàgores a Google Maps”, on una professora de la Facultat va repassar els antecedents dels geolocalitzadors des del que es pot considerar el seu inici, el 1800 a. C. Durant la xerrada, els alumnes van poder identificar molts dels temes que estudien a classe, com Els elements d’Euclides -que és la base de les mates que impartim a l’escola-, les còniques d’Apoloni o l’almagest de Ptolomeu.

També els van parlar del llegat matemàtic dels grecs, les innovacions que hi van aportar els àrabs com la trigonometria o el perfeccionament de l’escriptura algebraica, i que van permetre deduir les taules trigonomètriques. Els van explicar també que en les primeres navegacions a altamar, com la de Cristòfol Colom, els càlculs es feien a mà gràcies a les coordenades cartesianes, els coneixements de la natura de Newton i les taules astronòmiques. Un sistema de navegació que es va haver d’agilitzar quan van aparèixer els primers vols aeris… i que avui en dia s’ha sofisticat i precisat fins a punts fins fa poc inimaginables, gràcies al Global Position System (GPS) i la informació que ens envien els seus 24 satèl·lits espaials.

A més, els alumnes van poder visitar els diferents estands de la fira, amb jocs i curiositats del Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA), una competició de robòtica i diferents tallers ideats per alumnes de la Facultat sobre la probabilitat, la Criptologia, la música dels números, el desenvolupament dels videojocs, el cub de Rubik i les mates, la intel·ligència artificial, les Matemàtiques i els escacs, etc.

Una prova gairebé “matemàtica” de l’interès que els va causar la sortida és que els alumnes van demanar poder-la allargar per fer més tallers i assistir a una altra conferència a l’Aula Magna.