Xerrada sobre la SIDA a 4t d’ESO

L’1 de desembre és el Dia mundia contra la SIDA i se celebra a tot el món de diferents maneres. Nosaltres hem buscat la manera més adient de destacar-ho a l’escola i ho hem fet amb la xerrada de la metgessa internista i especialitzada en Medicina d’infeccions i malalties de transmissió sexual, Maider Arando, a 4t d’ESO, el curs on ens han recomanat els experts de fer-ho. El resultat ha estat una interessantíssima i molt profitosa sessió, que ens va sorprendre a tots per la seva interactivitat.

Es van retirar les taules de l’aula i es va posar una línia divisòria al terra. L’objectiu era saber quins coneixements tenien els alumnes sobre el VIH i la SIDA. Per això s’havien de posicionar en un costat o altre de la línia si creien que les afirmacions que proposava la metge eren certes o no. Aquestes eren, per exemple, “El VIH és una malaltia que es cura”, “El VIH no té tractament”, “VIH i SIDA són el mateix”, “Per l’aspecte físic no es pot saber si una persona té el VIH”, “El preservatiu és una manera eficaç d’evitar el contagi”, “Es contagia per la saliva “, “La infecció es diaginostica per la sang”, etc.

A més de per prendre consciència del nivell de coneixement, i per tant sensibilització, dels joves sobre aquest tema, la sessió va servir per trencar tabús sobre la SIDA, aclarir dubtes i aportar-los una informació a la que, d’altra manera, potser els és difícil accedir. A mida que avançaven les explicacions, els alumnes van anar sent més receptius i participant més activament, fent preguntes intel·ligents i adquirint vocabulari sobre el tema.

Ara ja saben, per exemple, que el VIH és el virus i la SIDA és quan la infecció està en un estadi avançat, i que s’ha aconseguit que els tractaments antiretrovirals han convertit la SIDA en una malaltia crònica. També com es transmet, quins riscos cal evitar, com es pot saber si t’has contagiat o quins en són els símptomes…

La xerrada va servir, a més, per repassar l’història d’aquesta malaltia, originada probablement per la mutació d’un virus que afectava els monos, que les primeres anàlisi es van fer a l’Institut Pasteur de París o que el que acabava amb la vida de les persones no era el virus en sí sinó les malalties anomenades oportunistes que s’aprofitaven que els pacients estaven baixos de globus blancs i per tant no tenien defenses per lluitar elles… fins a la dada més actual, i positiva, donada per l’Organització Mundial de la Salut (l’OMS), que recentment ha anunciat que el nombre de persones afectades pel VIH ha abaixat a Catalunya i a nivell mundial, alhora que ha posat molt d’èmfasi que, tot i això, no s’ha de baixar mai la guàrdia.